odliczanie VATu od auta z kratką

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • giboon1989
    Classic
    • 2010
    • 31

Zamieszczone przez piotrek_gdy
    pakują na lawetę i odwożą do wejherowa
    potwierdzam
  • granacik
    Ambiente
    • 2009
    • 249

Witajcie,

Mam Octavie II FL kombi 5 os. z kratką. Kupując samochód z salonu byłem przekonany, że mogę odliczyć VAT mając działalność gospodarczą. Moja Księgowa początkowo twierdziła, że VAT'u nie mogę odliczyć w całości a jedynie max 6000 zł. Okazało się jednak, że można odliczyć VAT ale mam dostarczyć zaświadczenie z okręgowej stacji kontroli pojazdów, że pojazd spełnia wymogi samochodu ciężarowego.

Byłem dzisiaj w takiej stacji i panowie mi powiedzieli, ze nic takiego nie trzeba bo takie zaświadczenie wydaje się dla typowych samochodów ciężarowych a nie na bazie osobowego.

Czy ktoś ma oświadczenie w tej kwestii? Kto ma rację? Co trzeba przedstawić w US żeby odliczyć VAT od samochodu kombi z kratką. W dowodzie mam wbite "samochód ciężarowy".

pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak kupiles auto to dostales swiadectwo homologacji. Jak go nie masz, to idz do ASO niech wystawia duplikat i to wystarcza.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• pascal
        Rider
        • 2009
        • 510
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

zmienić księgową, jest tak jak pisze Maicroft, duplikat wyciagu ze świadectwa homologacji z którego wynika że samochód jest ciężarowy homologacja N1, ładowność powyżej 500kg = 22% vatu w kieszeni

Komentarz

• granacik
          Ambiente
          • 2009
          • 249

dzięki Panowie

Komentarz

• fan
            Elegance
            • 2009
            • 760

najlepiej zmien ksiegowa :zastrzelic .jak juz wszystko bedzie ok z VAT-em to zapytaj sie jej,czy mozesz jednorazowo zamortyzowac samochod :box2
            Respect All,Fear No One!

Komentarz

Pracuję...